Vad är SEO?

SEO är en förkortning för det engelska begreppet search engine optimization. Översatt till svenska betyder det sökmotoroptimering. Begreppet SEO har du säkert redan hört - flera gånger och i olika typer av sammanhang. Framförallt sammanhang inom marknadsföring och i synnerhet marknadsföring via Google.
 
En sökmotor är en plattform - en hemsida - där du kan söka svar på dina frågor och funderingar. Världens ledande sökmotor är idag Google med över 90% av marknadsandelarna runtom i världen. Bing, Baidu och Yahoo ligger långt därefter men finns som alternativ. De mindre aktörerna har marknadsandelar mellan 1-3%. 
 
Ta dig nu en funderare på när du senast hade en fråga. Vad gjorde du? Frågade du en vän? Frågade du Siri via din iPhone? Öppnade du din webbläsare på datorn och skrev in frågan? Eller så släppte du tanken på frågan och gick vidare med ditt liv.

Oavsett vad du gjorde, eller inte gjorde, så har du med största sannolikhet sökt efter ditt svar på internet. Med största sannolikhet har du "Googlat" efter svaret. Och du har även fått svaret i någon mån. Det är precis detta som sökmotoroptimering handlar om. Du skapar innehåll på din sida i form av framförallt texter, bilder och filmer. Innehåll som svarar på frågor och har information som är relevant till det människor söker efter hos sökmotorer. Algoritmerna som sökmotorer använder sig av är väldigt komplexa. Men kort och gott handlar det om att sökmotorerna vill presentera det mest relevanta svaret till dig utifrån det du har sökt efter. 

Hela internet är fylld med hemsidor som har innehåll och svar på diverse frågor. Det sökmotorer gör är att indexera hemsidor, kategorisera dem, och sedan presentera det mest relevanta svaret utifrån det man söker efter. Du skulle kunna se sökmotorer som bibliotekarier för hela internet. De samlar in informationen och ser sedan till att det mest relevanta presenteras för den som genomför en sökning.

 

Svenskarnas SEO-beteende

 

Finns dina kunder i Sverige och har du medvetet valt att rikta in dig på den svenska marknaden? Vad bra, för som vi nämnde i första delen av denna artikel så har Google en dominerande ställning på marknaden. Samma sak gäller i Sverige. Vill du nå ut till dina kunder och få in mer trafik. Rättare sagt; få in mer relevant trafik som konverterar. Då är sökmotoroptimering något du och ditt företag behöver satsa på.

Är du nyfiken på vad Svenskarna har Googlat på sedan 2004? Säljer du fotbollar och vill veta hur stor efterfrågan varit de senaste åren? Kolla in detta verktyg som Google har: GOOGLE TRENDS

 

Här kan du få en överblick och statistik i vad vi söker efter och hur många sökningar som genomförs. Skriv in det sökord eller sökfras som du vill få in statstik ifrån.

 

5 anledningar till varför du ska jobba med SEO​

​​​​​​

 1. Att jobba med SEO kan få dig och ditt företag att nå längre och till fler kunder än vad traditionell marknadsföring och annonsering någonsin kommer att göra. Räckvidden du får med ett bra SEO-arbete saknar motstycke då du kommer kunna nå kunder nationellt och internationellt genom ditt innehåll. 
   

 2. Ditt varumärkes trovärdighet kommer att stärkas. Kunder förlitar sig blint på att organiska resultat i sökmotorer skall ge dem svar. Ärliga svar på den fråga de ställer eller den produkt de efterfrågar. Ju högre upp du kommer att ranka på sökmotorer - ju mer trovärdighet kommer ditt företag att få. 
   

 3. Om ditt varumärke eller dina produkter syns mer, vilket dem kommer att göra om du genomför en bra sökmotoroptimering, så kommer detta leda till ökad trafik till din sida. Med ökad relevant trafik kommer du också få in fler konverteringar på din sida. De flesta kunderna som köper produkter via e-handel gör inte detta på första besöket. Dem orienterar sig, jämför priser och läser på om produkterna. Ju mer du syns genom din sökmotoroptimering, ju större chans kommer du ha till att kunderna handlar av just dig. 
   

 4. Marknadsföring genom SEO ger bättre avkastning. Anledningen till att det ger bättre avkastning är att kunderna kommer till dig. Dem har sökt sig till dig och det du har att erbjuda. Ur ett strategiskt marknadsföringsperspektiv kallas detta för inbound marketing. Översatt till svenska betyder detta inkommande marknadsföring. Google algoritmer kommer alltid se till att kunderna får det mest relevanta innehållet presenterat för sig utifrån det man söker efter. 
   

 5. Med hjälp av SEO kommer du att förstå dina kunder och deras beteende bättre. Kom ihåg att den sökmotoroptimering vi genomför kommer att resultera i mer trafik till din sida. Med mer trafik kommer du att kunna se och förstå vad dina kunder är ute efter och hur dem beter sig. Det bästa verktyget för detta är lära dig mer om dina kunder och deras beteende är Google Analytics. Genom att förstå dina kunder bättre kommer du att kunna anpassa dina erbjudanden och produkter för att få en bättre avkastning.

Investera i SEO

När det kommer till att jobba med SEO och att uppnå målet med att hamna högst upp på Googles sökträffar, så finns det tyvärr inga genvägar eller snabba lösningar. Det kommer att ta tid och du kommer att behöva göra det ordentligt. I din marknadsplan bör du tillägna ett helt eget kapitel till ditt SEO-arbete. Det vill säga om du har en hemsida och har planer på att dra in relevant trafik som konverterar. 
 
Det är alltid värt att investera både tid och pengar i att arbeta med SEO. På lång sikt kommer detta att vara lönsamt och ditt varumärke kommer att stärkas.

Vad är SEO?

Såhär fungerar en sökmotor

Sökmotorer är i grund och botten datorsystem och programvaror som är utformade för att hitta information på internet, lagra informationen, kategorisera den och sedan presentera den för oss när vi begär att sökmotorn skall utföra en sökning. Sökmotorerna kommer att ge information baserat på de nyckelord eller nyckelordsfraser som användaren skriver in.
 
De främsta sökmotorerna (Google, Yahoo, Bing) kan söka igenom databaser, bibliotek, uppslagsverk och många andra källor för att tillhandahålla den information som efterfrågas. Resultaten från sökmotorerna idag är tillförlitliga, högkvalitativa och svarar på de flesta frågor. Inte alla frågor - men definitivt de flesta. 
 
Till exempel: tänk att du har en riktig god vän. En vän som du alltid kan ringa eller skriva med och som alltid kommer att vara ärlig mot dig. Tänk dig också att denna vän sitter på alla svar du har på dina frågor. Sökmotorerna är din bästa vän och kommer att hjälpa dig med det du söker efter. 
 

 • Vill du veta hur man bygger en altan?

 • Vill du lära dig grunderna inom golf?

 • Vill du lära dig räkna matematik?

 
Testa att kopiera någon av följande sökord; ‘Hur man bygger altan’, ‘hur man spelar golf’ eller ‘division eller multiplikation’. Oavsett vilken sökmotor du väljer kommer du att få fram ett stort urval med alternativ. Bra alternativ. Allting från tydliga steg-för-steg guider till riktigt bra filmer (oftast Youtube ) som visar hur du skall göra och vad du behöver tänka på. Informationen som presenteras för dig kommer även kunna bestå av bilder, PDF-filer och andra mindre kända filformat. Men i särklass vanligast är att du kommer bli presenterad ett svar som härleder dig till en hemsida med bra innehåll (content).

 

Sökmotorer har begränsningar

 

Sökmotorer blir bara smartare och smartare med tiden tack vare artificiell intelligens och företagens förmåga att hela tiden utveckla och förbättra plattformarna. Men det finns flera saker som sökmotorer inte kan eller förstår. 
 
En av dessa saker är att tänka och bete sig som oss människor. Därför är det av yttersta vikt att alltid tänka på och ha en användarvänlig hemsida som tydligt skapar ett värde för dina besökare. Sökmotorerna kommer att presentera svaren som dem tror att vi människor vill se och läsa. Men vad vi sedan gör därefter eller hur det går från att komma till en landningssida är ingenting som en sökmotor kommer att påverka. Det arbetet är helt upp till dig. 
 
En annan stor begränings med sökmotorer är att dem kommer att följa dina instruktioner slaviskt. Använder du plattformarna Wix.com eller Wordpress.com kan du med ett enkelt knapptryck stänga av möjligheten för sökmotorer att indexera din hemsida. Med ett knapptryck har du i princip gjort din hemsida omöjlig för besökare att hitta. 
 
Så börja alltid med att kolla att de grundläggande inställningarna i din CMS-plattform. Missar du detta kan det bli förödande för din sökmotoroptimering. 

Såhär fungerar en sökmotor.jpg

SEO skapar värde

Utgå alltid ifrån att du vill skapa ett värde till dina kunder när du jobbar med SEO. Utgår du från denna princip så kommer du att komma långt på vägen i ditt arbete med att skapa innehåll som drar trafik. Självklart behöver du se till att det finns titlar, metabeskrivningar, interna länkar och bilder. Samt att förhålla dig till alla lösningar som skall in i processerna på on/off-page.

 

Men om du alltid utgår från att du vill skapa ett värde till dina kunder kommer du att få lojala kunder som klickar sig in på din sida och läser det du har skrivit. Om du har tur, kanske dem till och med länkar till din sida. Just för att du har skapat ett så bra innehåll som genererar ett värde till dem. Antingen i form av ett svar på deras fråga eller genom att fängsla dem med ett intressant innehåll. 

 

Låt oss ta ett exempel för hur man kan skapa mer värde till kunderna genom att arbeta med SEO. Vi tar Jollyroom som bland annat säljer barnvagnar till kunder runtom i Europa. På denna sida säljer dem en barnvagn där dem visar hur viktigt SEO är för just deras verksamhet. Dem vill skapa ett värde för kunderna i form av mycket relevant information som gör att föräldrarna känner sig trygga i sitt köp av barnvagn. 


Vilket värde ger Jollyroom till kunderna?

 • Massor av bilder.

 • Instruktionsfilmer.

 • Relevant text.

 • Över 20 punkter med information om barnvagnen.

 • Riktiga omdömen från kunderna.

 • Möjlighet till merförsäljning som förbättrar barnvagnen.


Tror du att de rankar högst upp i Sverige när kunder söker efter barnvagnar? Prova och se.

 

Relevant innehåll

 

När du skapar ditt innehåll (content) på din sida skall du alltid se till att tänka på vad det är dina kunder vill se. Vad är det dem vill hitta? Genom att svara utförligt och fängslande på det dina kunder söker efter kommer du att ha tagit stora steg mot att hamna högst upp på sökmotorernas sida. 

 

Det kan låta som det mest självklara någonsin - men om du vet med dig att dina kunder letar efter städtjänster för hemmet. Då är det detta du skall skapa och presentera i ditt innehåll. ​​​​

 • Hemstädning - Våra tjänster.

 • Vi städar ditt hem - endast 695 SEK / tim.

 • Spara tid genom att beställa hemstädning. 

 • Ett städat hem gör att vi mår bättre - beställ hemstäd.

På sikt finns det absolut fördelar med att skapa innehåll som har en större bredd. Städning i allmänhet och städprodukter som kan öka din merförsäljning. Men kom ihåg att allt detta tar tid och att tid är pengar för dig och ditt företag. Börja smart och satsa ditt innehåll på att svara på kundernas frågor om dina primära tjänster. I detta exempel då: städning för hemmet.

 

Länkar och länkstrategier

I denna artikel kommer vi att prata om länkar och länkstrategier. Med rätt strategi och implementering kommer det att påverka dina placeringar hos sökmotorer. Att ha en bra och tydlig länkstrategi kommer direkt att påverka din sökmotoroptimering. 

Om du har många länkar som pekar till din hemsida är det positivt. Det betyder förhoppningsvis att kunder enklare kommer att hitta till din sida. T.ex. om någon har skrivit ett blogginlägg om dina produkter. Då kommer kunderna att klicka sig in till dig för att hitta mer information. 

Men den kanske viktigaste anledningen till att jobba med länkar och att ha en tydlig länkstrategi är följande två punkter: 

 • Du kommer att hamna högre upp i sökresultaten hos sökmotorer.

 • Du kommer att få en högre auktoritet i ögonen hos sökmotorer - Google i synnerhet.

Länkar ger auktoritet och förtroende​​​

 

Det finns 3 st kriterier du vill uppnå när du jobbar med sökmotoroptimering och du jobbar med just kategorin länkar. Det första kriteriet är relevans, det andra är auktoritet och det tredje är förtroende. 


Dessa 3 kriterier är det sökmotorer värdesätter när de analyserar din hemsida. 

Relevans bygger på det innehåll som du skapat på din hemsida. Texter, bilder, rubriker, titlar, sökord, metabeskrivningar och filmer. Allting du skapar skall vara relevant utifrån de sökord som du försöker att synas på. Om det inte är relevant kommer inte Google eller dina kunder att hitta till dig. Eller förstå vad det är du försöker att synas på.

Den andra kriteriet är auktoritet och tillit. Auktoritet och tillit kommer från dina länkar och hur du genomfört ditt länk-arbete. 

Beroende på hur många kvalitativa länkar som pekar mot din hemsida kommer sökmotorer att mäta din auktoritet. Det handlar inte bara om antalet länkar. Det handlar om kvaliteten på dessa länkar. Var kommer de ifrån? Kommer de från en sida som har bra innehåll? Kommer de från en sida som själva har ett högt anseende bland sökmotorer? Är länkarna köpta från spam-sidor eller organiska?

Undvik att köpa länkar. Det lönar sig inte i längden och det finns risk att sökmotorer genom deras algoritmer ser att du försöker mygla och ta genvägar. 

Det sista kriteriet är kanske det enklaste att genomföra. Men minst lika viktigt. Hur presenterar du förtroende för sökmotorer? På varje sida (med innehåll) skall du alltid ha länkar som pekar ut från din hemsida. Men länkarna måste peka till något relevant utifrån det du skrivit och vilken ankartext du har. Och länkarna måste peka ut till en trovärdig hemsida som också uppfyller de tre kriterierna. Relevans, auktoritet och förtroende. 

Ett fantastiskt verktyg för att analysera auktoritet på din hemsida och vilka länkar som pekar mot din sida är: SEMrush

 

Ankartexter i dina länkar

 

Ankartexten är den text som dina besökare måste klicka på för att komma vidare dit länken pekar. Oftast är denna text blå, fet eller understruken. Den sticker oftast ut från resten av texten.

Du kanske inte kan påverka ankartexterna som pekar till din hemsida. Men var noggrann med alla ankartexter som pekar från din hemsida till en annan hemsida eller intern mellan dina sidor. Du kommer att göra det tydligt för sökmotorer när dem analyserar din  hemsida. Detta kommer påverka din SEO positivt. Och du kommer även att göra det tydligare för dina kunder.

 

HTML-taggar (SEO-taggar)

 

Hela internet kryllar av olika tips på hur man ska jobba med sin HTML-kodning för att förbättra sin sökmotoroptimering. Här kommer fler tips - som är riktigt bra. Skillnaden är att i denna artikel kommer vi att hålla oss till grunderna med de vanligaste HTML-taggarna. Gör du jobbet rätt kommer dessa tips att hjälpa dig förbättra din sökmotoroptimering.

Vad är HTML-taggar?

 

Taggar (etiketter på svenska om man skall vara petig - men ingen använder det uttrycket) är små utdrag från HTML-kodningen. Dessa utdrag berättar för sökmotorer hur du vill att sökmotorerna skall läsa in informationen på din hemsida. 

 

Tycker du att detta är svårt att hänga med i? Oroa dig inte. Vi tar oss igenom denna artikel tillsammans. När du gått igenom samtliga taggar kommer du att ha en bättre överblick och en bättre förståelse för hur man skall jobba med HTML-taggar ur ett SEO-perspektiv. 

 

TIPS! Vill du under denna artikels gång eller i framtiden inspektera en hemsida utifrån hur HTML-kodningen ser ut kan du göra följande:
 

 • Se till att du har Google Chrome som webbläsare. (Detta skall du alltid ha oavsett

 • Använd en stationer webbplats. (Ej mobil eller surfplatta)

 • Högerklicka på din mus/platta. (Få fram informationsrutan)

 • Klicka på inspektera - Voila - Nu ser du sidans kodning!

Använd titeltaggar

 

Titeltaggen är den absolut viktigaste att känna till och den du alltid vill ha korrekt ifylld utifrån dina sökord och mål. Titeltaggen är den titel som visas i sökmotorernas sökresultat. 


Vad vi menar med att den skall vara korrekt ifylld:

 

 • Sökordet som du jobbar med att synas på skall finnas med i titeltaggen. 

 • Titeln skall inte innehålla mer än 70 tecken. 

 • Titeln skall vara relevant utifrån innehållet på din sida. 

 

Taggen ser ut såhär: <title>här skriver du det som titeln skall innehålla</title>

 

Fördelen är att de flesta CMS-plattformar kommer att hjälpa dig fylla i rätt titel eller en titel som är anpassad utifrån ditt innehåll. Använder du t.ex. Wordpress kommer du få hjälp via deras främsta plugin YOAST. 

Metataggen

 

Under titeltaggen i HTML-koden kommer vår nästa tagg som vi vill uppmärksamma dig på. Metataggen fylls i för att dina sida skall få en komplett metabeskrivning som sedan syns i vad sökmotorerna presenterar ut mot kunderna. 

 

Metabeskrivningen är den text som presenteras tillsammans med titeln. Du ser den strax under. Texten är oftast längre än titeln och brukar innehålla strax efter 160 tecken. I metabeskrivningen vill du också ha dina sökord, samt en kortare text som beskriver sidans innehåll. 

 

En metatagg och en metabeskrivning för en av våra sidor på Gausel Digital skulle kunna se ut såhär:

 

Kan man tagga bilder? 

 

Först vill vi lyfta hur viktigt det är att du har bilder på din hemsida. Oavsett om du säljer produkter, säljer tjänster eller bara driver en blogg. Och bilder skall helst finnas på samtliga sidor. 

 

Men en bild utan en ALT-tagg - är som en hemsida utan text. Den kommer att vara helt meningslös ur ett SEO-perspektiv. 

 

Google och andra sökmotorer kan tyvärr inte utgöra vad en bild föreställer. De vet att det är en bild. Men de har ingen aning vad den visar. Därför finns något som heter ALT-taggen. ALT-taggen används i samband med bilder för att förklara för sökmotorer vad bilden föreställer. På så sätt ser sökmotorer samband mellan texter och bilder och kan göra en bättre presentation ut mot kunderna. ALT-taggen kan också under benämningen ALT-text eller ALT-texter. 

 

Exempel på ALT-tagg:

 

<img src="valpdans.png" alt="Valpar som dansar">

Taggar när du länkar

 

Som du förhoppningsvis redan vet, så vill du ha utgående länkar från dina sidor. Länkarna skall peka internt men också externt till andra hemsidor. 

 

Det finns två typer på hur dessa utgående länk-taggar kan se ut. Beroende om du vill att sökmotorerna skall följa länken eller inte. Dina läsare kommer att kunna följa länkarna oavsett vilket. Men om sökmotorerna skall göra det eller inte, det avgör du. 

 

Såhär ser taggarna ut beroende på hur du vill lägga upp dem:

 

NO FOLLOW:

<a href="https://www.gauseldigital.se/" rel="nofollow">din ankartext</a>

DO FOLLOW:

<a href="https://www.gauseldigital.se/" >din ankartext</a>


 

Om det är en Dofollow-länk bör du ha i åtanke att du isåfall skall länka till en relevant hemsida med god auktoritet hos sökmotorerna. Google i synnerhet.

Header-taggen (Rubrik-taggen)

 

När du skapar innehåll med mycket text är rubriker ett absolut måste. Ur ett SEO-perspektiv men framförallt ur ett kundperspektiv. Du vet själv hur påfrestande det är att läsa tusentals ord utan att ha några rubriker som kategoriserar vad du läser om. 

 

Med rubriker blir det tydligare för dina läsare vad det är du har skrivit om. Framförallt i och med att de flesta av läsarna bara skummar igenom materialet de läser i jakten på rätt svar. 

 

Att skapa en bra rubrik är enkelt. Att lägga till en bra rubriktagg är minst lika enkelt. Kan du grunderna inom HTML eller har en bra CMS-plattform som du jobbar i är detta inga problem.

 

Såhär ser hierarkin ut för hur man jobbar med rubriktaggar:

 

<h1> </h1> - vanligtvis reserverad för webbsidans titlar.

<h2> </h2> - belyser ämnet för titeln.

<h3> </h3> - återspeglar punkter när det gäller ämnet.

<h4> </h4> - stöder punkter från h3.

<h5> </h5> - används inte ofta, men bra för att stödja olika syften från h4.

Canonical-taggen

 

Canonical-taggen glöms tyvärr ofta bort eller uppmärksammas inte som den borde. Jobbar du med denna taggen och gör det rätt kommer det att påverka din SEO positivt. Och med största sannolikhet har dina konkurrenter missat denna super-tagg.

 

Det canonical-taggen gör är att den berättar för Google och andra sökmotorer vilken sida som skall presenteras ut mot sökarna. 

 

Det är ett fantastiskt verktyg om du har flera sidor med liknande innehåll, men du vill bara att en av dessa sidor skall presenteras av sökmotorerna. Sökmotorerna kommer att läsa av de andra sidorna också, men dem kommer inte att presentera dem då det inte är något du vill och för att du har lagt in canonical-taggen rätt. 

 

Missar du detta finns det risk att dina sidor konkurrerar med varandra, uppfattas som dubbletter eller att kunderna kommer över fel information.

HTML-taggar
 

SEO eller SEM?

En av de absolut vanligaste frågorna som vi konsulter får när vi jobbar med digital marknadsföring är följande: “Skall man satsa på SEO (sökmotoroptimering) eller skall man investera i SEM (sökmotormarknadsföring)? Eller måste man investera i båda delarna?”

Låt oss börja med att klargöra vad SEM är. SEM är, precis som SEO, en förkortning. SEM betyder search engine marketing och direkt översatt till svenska betyder det sökmotormarknadsföring. Eller ännu mer konkret - betalda annonser som visas hos sökmotorerna när kunderna får fram svar på det dem sökt. 

 

Du har med största sannolikhet redan sett flera av dessa annonser. Många är väldigt tydliga när de dyker upp och avbryter ett Youtube-klipp som du håller på att se. Och några med mycket mer diskreta och hamnar i ditt sökresultat när du har skrivit in en sökning i några av sökmotorerna. 

Förr såg man bara annonser från kategorin SEM i det som kallas för SERP (resultatsidan som sökmotorerna visar när en användare gör en sökning på olika sökord). Idag ser man annonser på många fler ställen. Som till exempel:

 

 • I samband med Youtube-videos och andra streamingtjänster. 

 • Genom displayannonser som visas på utvalda hemsidor. I form av bilder och videos. 

 • Genom shoppingsidor. (Framförallt Google Shopping)

 • I SERP:en hos de olika sökmotorerna.

 • Genom mail-klienter där annonserna dyker upp i form av mail. 

 

Tillbaka till vår fråga; Skall man välja SEO eller SEM? Självklart tycker vi på Gausel Digital att du skall satsa på både sökmotoroptimering och sökmotormarknadsföring. Båda kanalerna kommer att ha en stor inverkan på ditt varumärke och du vill inte missa möjligheten till att få in konverteringar från båda kanalerna. 

 

SEO har fördelar - och SEO har nackdelar

 

Men svaret är inte riktigt heller så enkelt. Du behöver ta reda på flera faktorer innan du beslutar dig för om det är SEO eller SEM som är den kanal du skall investera din tid och dina pengar i. Hur stor är din marknadsföringsbudget? Hur mycket personal har du att tillgå i din marknadsföring? Vilka är företagets marknadsmål i samband med att du skall jobba med SEO och SEM? 

 

Alla dessa frågor behöver du ta reda på innan du bestämmer dig för om det är SEO eller SEM du skall satsa på. Det många tyvärr gör fel är att dem slänger sig in utan en plan och det resulterar oftast i onödiga kostnader och slöseri på resurser som hade kunnat användas till det bättre. 

 

Kontakta oss på Gausel Digital om du vill ha hjälp med att sätta upp dina strategier och mål kring hur du skall jobba med SEO och SEM. Vårt första möte är självklart alltid kostnadsfritt.

 
SEO eller SEM?

Genomföra en SEO-analys

Det första vi vill göra, oavsett hur stort eller litet ditt kommande SEO-projekt kommer att vara, är att börja med en SEO-analys. Denna analys kommer att sätta grunden för hur mycket tid och resurser vi kommer att behöva lägga på kommande arbete på din hemsida. 

 

1 - Teknisk Analys

 

Vi behöver ta reda på vilka förutsättningar vi har inom den tekniska delen av vårt SEO-arbete. Om du jobbar med välkända CMS-plattformar kommer du enkelt att hitta tillägg (plugins) som hjälper dig att sätta upp hemsidans tillgänglighet, URL-struktur, robots.txt och XML Sitemap.

 

Din XML Sitemap (XML webbplatskartan) kommer att vara det första som en sökmotor genomsöker när den går igenom din hemsida. Och den kommer att prioritera den ordning som finns i kartan. Även om XML webbplatskartan inte ökar din placeringar hos sökmotorerna, är den avgörande på grund av dess relation till sökmotorerna.

Robots.txt-filen kommer inte att påverka din rankning direkt. Men däremot indirekt vid fel genomförande. Filen en har en viktig uppgift i att berätta för sökmotorerna vilka sidor som skall genomsökas och vilka som inte skall genomsökas. Med en större hemsida är detta enormt viktigt då du inte vill att sökmotorerna ska indexera irrelevanta sidor eller sidor som är dubbletter. 

 

URL strukturen är mycket viktigare än vad man tror och kommer att påverka dina SEO-resultat. Se till att du har en tydlig struktur som är byggt utifrån din hemsidas kategorier och rubriker. Undvik understreck, sifferkombinationer och andra irrelevanta tecken. För ett klockrent skolboksexempel rekommenderar vi att ni kollar hur Jollyroom har jobbat med deras URL struktur. Strukturen bygger slaviskt på deras kategorier och underkategorier. Det gör det tydligare för kunden och tydligare för sökmotorerna. 

Barnvagnar - Barnvagnar - Sittvagnar

Har du anlitat en webbutvecklare eller någon som driver din hemsida är det viktigt att få en sammanställning av hur Robots.txt, XML Sitemap och URL-strukturen ser ut idag. På så sätt kan du få din sammanställningen på den tekniska delen av analysen. 

 

 

2 - Innehållsanalys


En innehållsanalys är troligen den del som tar längst tid att genomföra. Innehållet är oerhört viktigt eftersom det i slutändan är det som ger värde till dina kunder och gör att dem kommer tillbaka. Och troligtvis kommer du att ha mycket innehåll. Målet med innehållsanalysen är att förstå om din strategi är rätt för ditt företag eller inte. Ett av de enklaste sätten att göra detta är att fråga en tredje part om deras åsikt. Be dem att vara ytterst sanningsenliga.

 

 

3 - Länkanalys

 

Algoritmerna hos de olika sökmotorerna har olika prioriteringar och olika sätt att jobba. Då Google har den överlägset största marknadsandelen rekommenderar vi att du alltid följer de rekommendationer som finns för Google's algoritmer.

 

Ett av det viktigaste med Googles algoritmer är hur de värdesätter förtroende och auktoritet. En hemsidas förtroende och auktoritet bygger på vilka länkar det finns som pekar mot hemsidan. Det handlar inte om antalet länkar. Det handlar om kvaliteten på länkarna som pekar in. 

 • Hur många länkar har du idag som pekar mot din hemsida?

 • Hur många länkar kan du enkelt få fram genom att  verktyg som Ahrefs.

 • Har du ett nätverk med partners, leverantörer eller andra som kan länka till din hemsida?

4 - Responsiv analys​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

 

Hur din hemsida ser ut och fungerar när dina kunder besöker dig via en mobiltelefon är en av de viktigaste aspekterna i analysfasen. Oavsett vilket CMS-plattform du valt måste du ha förutsättningarna för att din hemsida skall vara responsiv. 

En responsiv hemsida betyder att layouten förändras beroende på vilken skärmstorlek och skärmupplösning som besökaren har. 

Om din hemsida inte är responsiv eller inte kan presenteras korrekt i mobiltelefoner kommer den att få sämre SEO-resultat och i värsta fall rent av straffas av Google. 

 

De flesta CMS-plattformarna har möjlighet att enkelt kunna presentera det du skapar responsivt för dina kunder. Eftersom man alltid bygger hemsidor via stationära datorer eller laptops i deras respektive skärmstorlek - glömmer många att dubbelkolla hur resultatet ser ut i mobilversionen. 


Om du saknar den tekniska kunskapen för att genomföra denna analys är du varmt välkommen att kontakta oss på Gausel Digital så hjälper vi dig. 

 
SEO-analys

Genomför en sökordsanalys

Målet med en sökordsanalys är följande: 

Hitta relevanta sökord inom din bransch/segment som kommer att bidra med mer konverteringar för dig och ditt företag.

Vi vill hitta sökord som har en perfekt balans mellan följande faktorer:

 • Hur många som söker på dessa sökord.

 • Hur stor konkurrensen är när det kommer till dessa sökord. 

 • Hur stor är sannolikheten är någon genomför en konvertering när de hittar dig under dessa sökord. 

Steg-för-steg guide för att genomföra en sökordsanalys

(Denna steg-för-steg guide fungerar bäst om du sitter vid en laptop)​​

Steg 1.

 • Börja med att gå in på Ubersuggest.  

 • Skriv in hemsidan till din främsta konkurrent. 

 • Sortera sökorden efter volym.

 • Spara denna sida och gå till nästa steg. ​

Steg 2.

 • Gå in på Keyword Tool

 • Ta valfritt sökords från den lista vi fick fram i Ubersuggest.

 • Du kommer nu att få massvis med relevanta förslag på sökord. 

 • Exportera samtliga förslag (Fliken längst ner i hörnet)​

Steg 3.

 • Gå in på sökordsplaneraren i ditt Google Ads-konto. 

 • Klicka på: Få information om sökningar och prognoser. 

 • Klistra in samtliga sökords som du exporterade från steg 2. 

 • Voila! En massa relevant data om dina sökord. 

Det du har nu är 3 plattformar som har gett dig massor med relevanta sökord som du kan jobba med när du skapar innehåll till din hemsida. Hur mycket trafik estimeras dina sökord att dra? Hur hög konkurrens är det på just dessa sökord? Som du ser får du svar på massor av dina frågor genom dessa 3 plattformar. Och vet du vad det bästa är? Att använda denna steg-för-steg guide kostar ingenting! ​

Förstå kundens behov när du jobbar med sökordsanalys

När du jobbar med sökord i syfte att generera mer trafik eller öka konverteringsgraden måste du tänka ett steg längre. Ett steg längre än att bara skapa en massa irrelevant brödtext som är fylld med dem sökord som vi har kommit fram till skall dra mest trafik. 

Anledningen till varför vi måste tänka ett steg längre och heter Rankbrain och Hummingbird. 

Rankbrain och Hummingbird är två stycken algoritmer som lanserats från Google i syfte att leverera ett större värde till användarna. Algoritmernas syfte är att förstå vad användarna söker efter och tillgodose deras behov genom att presentera hemsidor/sidor som är relevanta och som har ett bra och korrekt innehåll.

Ta hjälp av Google Ads i din sökordsanalys​​​​

​​​​​​​​​​​​​​​

Se till att ta hjälp av ditt Google Ads-konto när du jobbar med sökord och gör en sökordsanalys. Om du sedan innan jobbat med annonser i Google Ads har du förhoppningsvis en guldgruva av data som kan hjälpa dig att hitta sökord som konverterar och har hög konverteringsgrad. 

Till skillnad från vår steg-för-steg guide så har du i denna metod svar på vad som faktiskt konverterar och vad som sannolikt inte kommer att konvertera. 

Oroa dig inte om din marknadsbudget är liten. Till och med några hundra kronor om dagen hjälper dig att få fram mycket data. Det förutsätter såklart att allting är korrekt inställt och korrekt upplagt för att få fram relevant statistik. 

Ett dyrare, men bättre, sätt att genomföra en sökordsanalys

Har du möjlighet att investera ca 2000 SEK så har du möjlighet att genomföra en betydligt bättre sökordsanalys, som kommer att ge dig mer relevant och bra data. 

Det du kommer att behöva göra är att skaffa ett konto på SEMrush och sedan navigera dig till sidan som heter Keyword Magic Tool.

Där skriver du in det sökord som du vill få mer data om och det sökord som du vill optimera ditt innehåll efter. Keyword Magic Tool kommer även att ge dig förslag på sökord som du kan kombinera. Dessa kombinationer kan göra att du hittar sökord som kommer att ge dig mycket trafik och har lägre konkurrens. 

 
Sökordsanalys

URL-adress och permalänkar ur ett SEO-perspektiv

Att ha en sökmotoroptimerad URL-adress är en av de mest grundläggande saker du vill skall vara rätt genomfört på din hemsida. Det gäller både domännamnet i sig och samtliga permalänkar. Detta kommer göra att genomsökningen för sökmotorer blir tydligare och det kommer att presenteras snyggare ut mot dina kunder. 

Låt oss kolla på dessa två fiktiva URL-adresser för att se hur man bäst jobbar för att sökmotoroptimera. Dessa två adresser nischar in sig mot skor i allmänhet och sneakers i synnerhet. 

www.arnesfinaskor.se/7522/89&%€796#@ff32191

www.arnesfinaskor.se/sneakers/nike-air-one

Vilken sida tror du att sökmotorer kommer att premiera? Och vilken sida ger mest trovärdighet ut mot kunderna?

 

Val av rätt domän

​​​Det är inte bara permalänkarna som vi vill att du skall ha koll på. Om du är i starten av att bygga en hemsida så måste du se till att ha ett bra utvalt domännamn. Tänk utifrån ditt varumärke, men tänk också på din kommande sökmotoroptimering. 

 

Ett skräckexempel på hur skevt det kan bli när man bara tänker varumärke men inte tänker sökmotoroptimering är när vi kollar på en av sveriges största företag inom mobilerparationer

www.phoneix.se 

Googlar du efter phoneix i en webbläsare, som har engelska inställt som första språk, kommer det inte ens att komma fram några resultat som pekar mot phoneix.se. Det som istället kommer att presenteras är förslag mot sökordet Phoenix - en stad i Arizona, USA. ​

.se eller .com

Skall du och ditt företag endast bedriva verksamhet i Sverige räcker det gott och väl med att du endast har en .se-domän. Men ur ett varumärkesperspektiv rekommenderar vi att du även köper .com-domänen. Detta för att skydda ditt varumärke men också för om du skulle vilja expandera internationellt i framtiden. 

Vi rekommenderar att du väljer en domänadress utifrån landskoden i det land där du skall bedriva verksamhet. Se det inte som något direkt avgörande för hur det påverkar din sökmotoroptimering. Men det finns enstaka studier som visar på att Google premierar de sidor som har en landskod i specifikt land.