top of page

Hur du skapar en lönsam sökannons i Google Ads - Våra bästa tips

Att skapa en sökannons i Google Ads kan vara en utmanande uppgift för många, men genom att följa rätt steg kan du maximera din annonskampanjs effektivitet och uppnå dina marknadsföringsmål. I den här guiden kommer vi att gå igenom hur du skapar en sökannons i Google Ads, från att skapa ett konto till att optimera din annonskampanj med negativa sökord och söktermsrapporten.
Skapa ett konto och välja 'Expert Mode'

Det första steget i processen är att skapa ett Google Ads-konto. Om du inte redan har ett konto, gå till ads.google.com och klicka på "Börja nu". När du skapar ditt konto kommer du att bli ombedd att välja ett läge. För att komma igång, välj 'Expert Mode', som ger dig tillgång till alla grundläggande funktioner i Google Ads.


Val av kampanjtyp

Nästa steg är att välja vilken typ av kampanj du vill skapa. Det finns flera kampanjtyper att välja mellan, såsom sök-, display-, video- och shoppingkampanjer. För att skapa en sökannons, välj "Sök" som kampanjtyp. Det är viktigt att välja rätt kampanjtyp baserat på dina marknadsföringsmål och den typ av trafik du vill generera.


Skapa kampanjen

När du har valt kampanjtyp är det dags att skapa din kampanj. Detta innebär att du måste ange kampanjens namn, nätverk, geografiska målgrupp, språk och andra inställningar som är relevanta för din annons. Se till att du noga överväger dessa inställningar, eftersom de kommer att påverka hur och var din annons visas.


Budget och budstrategi

Nu är det dags att bestämma din kampanjbudget och välja en budstrategi. Din budget är det maximala belopp du är villig att spendera per dag på din kampanj, och din budstrategi bestämmer hur dina pengar fördelas över dina annonser. Det finns flera budstrategier att välja mellan, såsom kostnad per klick (CPC), kostnad per tusen visningar (CPM) och kostnad per konvertering (CPA). Välj den strategi som bäst uppfyller dina mål och budgetbegränsningar.


Annonsgrupp, val av sökord och alternativ för sökordsmatchning

När du har ställt in din budget och budstrategi är det dags att skapa en annonsgrupp och välja dina sökord. En annonsgrupp består av en eller flera annonser som delar samma uppsättning sökord. När du väljer dina sökord är det viktigt att tänka på både relevans och konkurrens. Du kan använda Googles sökordsplanerare för att hitta passande sökord och få en uppfattning om hur konkurrenskraftiga de är. Kom ihåg att använda olika sökordsmatchningstyper, såsom exakt matchning, frasmatchning och modifierad bred matchning, för att optimera din annons och nå rätt publik.


Skapa annonsen med rubriker och beskrivning

Nästa steg är att skapa själva annonsen, inklusive rubriker och beskrivningar. Effektiva rubriker och beskrivningar är viktiga för att fånga användarnas uppmärksamhet och öka klickfrekvensen (CTR) samt konverteringarna. Se till att dina rubriker är tydliga, relevanta och innehåller dina viktigaste sökord. Använd beskrivningarna för att ge mer information om ditt erbjudande och förklara varför användaren bör klicka på din annons.


Val av betalning

När din annons är klar måste du ställa in betalningsinformationen för din Google Ads-kampanj. Du kan välja mellan olika betalningsmetoder, såsom kreditkort, direktdebitering och banköverföring. Se till att du läser igenom Googles betalningsvillkor och förstår eventuella avgifter som kan tillkomma.


Negativa sökord och söktermsrapporten

Slutligen är det viktigt att kontinuerligt optimera och förbättra din annonskampanj för att få bättre resultat. Ett sätt att göra detta är genom att använda negativa sökord, vilket innebär att du utesluter vissa sökord från din annonskampanj. Detta kan hjälpa till att minska irrelevanta klick och förbättra din kampanjs övergripande prestanda. Söktermsrapporten ger dig insikt i vilka söktermer som leder till klick på din annons, vilket kan hjälpa dig att identifiera och lägga till negativa sökord samt justera dina annonsinställningar för att få bättre resultat. 

Genom att följa dessa åtta steg kan du skapa en framgångsrik sökannons i Google Ads som hjälper dig att nå dina marknadsföringsmål och generera relevant trafik till din webbplats.


Kom ihåg att övervaka och justera din annonskampanj kontinuerligt för att säkerställa att den förblir effektiv och uppnår de resultat du förväntar dig. Genom att noggrant analysera och optimera dina kampanjer kan du få ut mesta möjliga av din investering i Google Ads och uppnå dina marknadsföringsmål.


Följ stegen i denna guide och titta på den medföljande YouTube-filmen för en visuell demonstration av hur du skapar en sökannons i Google Ads. Lycka till med din annonskampanj och tveka inte att söka ytterligare resurser och experthjälp om du behöver det.


0 kommentarer
bottom of page