top of page

Hur du skapar en meny (header) och en sidfot (footer) i Shopify
 

Hej och välkommen till den omfattande guiden om att skapa en effektiv och attraktiv meny (header) samt sidfot (footer) för din Shopify-butik!


I denna skriftliga guide, samt i den tillhörande videon, kommer varje detaljerat steg att genomgås för att säkerställa att du har allt du behöver för att ta din webbplats till nästa nivå.


Innan du dyker in i det specifika, är det viktigt att förstå varför det är så avgörande att ha en välstrukturerad meny och sidfot på din Shopify-webbplats. Menyn är ofta det första dina kunder ser när de besöker din webbplats och det är där de kommer att navigera för att hitta det de söker.


En tydlig och effektiv meny underlättar för dina kunder att hitta vad de vill ha, vilket i sin tur ökar chansen att de genomför ett köp.


Likaså kan en genomtänkt sidfot förbättra användarupplevelsen genom att tillhandahålla viktig information och länkar som kunderna kanske letar efter, såsom kontaktinformation, leverans- och returpolicy, länkar till sociala medier och mer.


 


 

Steg 1: Skapa produktkategorier


Börja med att skapa produktkategorier. Dessa fungerar som grundstenar för din webbplatsnavigering. Kategorierna ska vara tillräckligt breda för att omfatta alla produkter men tillräckligt specifika för att ge tydlig vägledning till kunderna. Ett effektivt sätt att skapa kategorierna är att gruppera liknande produkter tillsammans.


Steg 2: Skapa sidor för din butik


Gå sedan vidare till att skapa sidor för din butik. Varje butik bör ha grundläggande sidor som "Hem", "Produkter", "Om oss", "Kontakt" och "Vanliga frågor". Det kan också vara bra att inkludera sidor för varje produktkategori du har. När du skapar dessa sidor, se till att de är informativa och lätta att navigera.


Steg 3: Skapa din navigationsmeny


Nästa steg är att skapa din navigationsmeny. Detta inkluderar både din huvudmeny (header) och din sidfotsmeny (footer). Din huvudmeny bör innehålla länkar till alla dina viktigaste sidor och produktkategorier. Din sidfotsmeny kan innehålla länkar till mindre viktiga sidor som "Integritetspolicy" och "Användarvillkor", samt kontaktinformation och sociala medielänkar.


Steg 4: Anpassa din meny och sidfot


För att anpassa din meny och sidfot, gå till "Online Store" och sedan "Customize" (Anpassa) på din Shopify-adminpanel. Här kan du dra och släppa de olika länkarna till den ordning du vill ha dem, samt ändra text och typsnitt för att matcha din webbplats stil. Kom ihåg att alltid spara dina ändringar!


Steg 5: Bygg din header


Nu kommer den roliga delen - att faktiskt bygga din header. Din header bör inkludera din logotyp, din huvudmeny och eventuellt en sökfunktion. Se till att layouten är ren och lätt att navigera. Försök att hålla designen konsekvent med resten av din webbplats för att skapa en enhetlig och professionell känsla.


Steg 6: Bygg din footer


Slutligen är det dags att bygga din footer. Din footer kan innehålla en mängd olika saker, men som ett minimum bör den innehålla en sekundär navigationsmeny, din kontaktinformation och länkar till dina sociala medier. Andra möjliga tillägg kan vara ett nyhetsbrevsanmälan, länkar till dina vanliga frågor och användarvillkor, och kanske till och med en minikarta till din fysiska butik om du har en.


 

Genom att följa dessa steg kommer du att skapa en effektiv och attraktiv meny och sidfot som förbättrar användarupplevelsen på din webbplats och potentiellt ökar dina försäljningar. Kom ihåg, en bra navigeringsstruktur kan göra skillnaden mellan en besökare som lämnar din webbplats och en som blir en kund. Lycka till och tveka inte att titta på videon om du behöver visuell vägledning!

0 kommentarer
bottom of page